EN

The house

The gardens

Centre Serra Tramuntana

EASTER OPENING HOURS

On Holy Thursday, April 17th, Raixa will be open from 10AM to 3PM. 
On Good Friday, April 18th, Raixa wil be closed.

Opening hours

Tuesday to Saturday from 10h a 15h. It will remain closed on Mondays, Sundays and bank holidays.

  • The access is not allowed groups of more than 15 persons without previous appointment.
  • In order to control the seating of visitors, if it is necessary, the access will be able to be limited to the estate.

The house

Raixa Estate is a gorgeous country manor house (possessió) located in the municipality of Bunyola.

The surrounding gardens, the monumental staircase, the Big Pond and the panoramic views offered to the visitor, make  Raixa well worth a visit.

The gardens

Raixa is specially well-known because of the gardens that surround the house and reach over the southern slopes of sa Muntanyeta. At the bottom there are the orchards, “dels Tarongers” garden, “de la Galería” garden, with a fountain in the middle, and “d´Entrada” garden with a small pond.

An interesting part of the whole is the entrance gate, built in 1898, which bears the coat of arms of count Ramon Despuig i Fortuny, who sold Raixa to the entrepeneur Antoni Jaume in 1910.
 

Serra Tramuntana Centre

Presents the Serra de Tramuntana Natural Site and the Raixa Estate as key centres to understand Majorca, and specially, to understand the value and the potential of one of its most unique cultural landscapes as well as its recent history, listed by UNESCO as a world heritage site.

El Consell de Mallorca acull una trobada europea de formació per fomentar l'ús de la tècnica de pedra en sec

El Consell de Mallorca acull una trobada europea de formació per fomentar l'ús de la tècnica de pedra en sec

(03/04/2025)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

En el marc del programa «Erasmus+», el departament de Medi Ambient ha organitzat sessions formatives d'experts locals per explicar als socis comunitaris els mètodes d'aprenentatge dels margers

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, lidera la trobada europea de pedra en sec, que se celebra des d'avui fins dissabte que ve, 5 d'abril, a l'illa, en el qual participen tres socis de l'àrea mediterrània: França, Grècia i Croàcia.

La iniciativa s'emmarca en el projecte «Le Carrefour européen du Savoir-faire donis Pays de Pierre Sèche», cofinançat per la UE en el marc del programa «Erasmus+». L'objectiu del projecte és preservar i fomentar l'ús de la tècnica constructiva de pedra en sec, reconeguda per la Unesco com a patrimoni immaterial des de 2018, així com desenvolupar noves habilitats i mètodes innovadors d'aprenentatge.

La participació del Departament de Medi Ambient en aquest programa servirà per millorar les activitats formatives relacionades amb la tècnica de pedra en sec dirigides a persones adultes.

La trobada ha arrencat aquest dijous amb un acte de benvinguda a càrrec del director insular de Medi Ambient, Luis Rubí, en la seu del seu departament, qui ha destacat «la rellevància que té aquest ofici artesanal a Mallorca, ja que les construccions de pedra en sec representen un gran valor patrimonial i cultural de l'illa i formen part del paisatge característic de la serra de Tramuntana. Aquests murs i edificacions representen la vida rural i agrícola mallorquina del passat».

«És per això que estam potenciant programes de formació bàsica dirigits a diferents àmbits de la població, per contribuir a l'ús de la bones pràctiques constructives, perquè tenguin una continuïtat i puguem mantenir aquest patrimoni cultural tan arrelat a Mallorca», ha explicat el director insular de Medi Ambient en el discurs de benvinguda.

Taller i seminari de formació amb la participació d'experts locals

Els socis del projecte s'han traslladat aquest dijous fins a la finca pública Raixa, on ha tingut lloc un taller de reconstrucció d'un mur de bancal (marge), amb una sessió pràctica impartida per formadors i margers del Consell de Mallorca. D'aquesta manera, els participants europeus han pogut conèixer in situ com s'ensenya a col·locar pedres i altres aspectes culturals i ambientals relacionats amb la construcció de pedra en sec a Mallorca.

El projecte europeu continua aquest divendres amb activitats programades per la Unitat de Pedra en Sec del Consell de Mallorca. Així, està prevista una visita de camp en la finca pública de So n’Amer per il·lustrar aspectes de la tècnica constructiva de pedra en sec i una sessió de sala en Raixa, per difondre el projecte, la proposta de formació generada pel aquest i donar l'oportunitat d'obrir un debat entre participants locals i d'altres regions europees.

La trobada culmina el dissabte, compartint amb els participants europeus una sessió del curs d'iniciació a la construcció de marges, que 15 aprenents locals fan a Raixa des del 21 de març.