Menu
EN

The house

The gardens

Centre Serra Tramuntana

Opening hours

Tuesday to Saturday from 10h a 15h. It will remain closed on Mondays, Sundays and bank holidays.

  • The access is not allowed groups of more than 15 persons without previous appointment.
  • In order to control the seating of visitors, if it is necessary, the access will be able to be limited to the estate.

The house

Raixa Estate is a gorgeous country manor house (possessió) located in the municipality of Bunyola.

The surrounding gardens, the monumental staircase, the Big Pond and the panoramic views offered to the visitor, make  Raixa well worth a visit.

The gardens

Raixa is specially well-known because of the gardens that surround the house and reach over the southern slopes of sa Muntanyeta. At the bottom there are the orchards, “dels Tarongers” garden, “de la Galería” garden, with a fountain in the middle, and “d´Entrada” garden with a small pond.

An interesting part of the whole is the entrance gate, built in 1898, which bears the coat of arms of count Ramon Despuig i Fortuny, who sold Raixa to the entrepeneur Antoni Jaume in 1910.
 

Serra Tramuntana Centre

Presents the Serra de Tramuntana Natural Site and the Raixa Estate as key centres to understand Majorca, and specially, to understand the value and the potential of one of its most unique cultural landscapes as well as its recent history, listed by UNESCO as a world heritage site.

La finca pública de Raixa torna al volum de visitants prepandèmia

La finca pública de Raixa torna al volum de visitants prepandèmia

(13/05/2022)

La vicepresidenta Ribot: «el Departament és molt optimista respecte al futur de la finca pública, que s’ha de convertir en un referent ambiental, cultural i patrimonial de Mallorca».

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han presentat la Memòria Anual de Gestió de Raixa (març 2021- març 2022).

La memòria presentada avui recull entre d’altres: el volum de visitants, els resultats de les enquestes de satisfacció, les diverses activitats que s’hi han fet i els projectes de Raixa. Un total de 19.425 persones han visitat la finca al llarg de l'any. Per segon any consecutiu el nombre de visites ha crescut i s’apropa de nou a les xifres de 2019.

Març de 2022 és el mes de la sèrie amb més visitants, per contra, juny i juliol (2021) la xifra és més baixa. Les dades de visitants dels primers mesos de 2022 conviden a pensar en un any de molta afluència. Una altra dada per destacar és que dos terços (66,9%) dels visitants de Raixa són de Mallorca. Després dels residents locals, els alemanys són els que més visiten Raixa, suposant un 16 % del total.

La meitat dels visitants enquestats diuen haver arribat a Raixa gràcies a recomanacions personals. El 80 % de les persones que hi ha anat valoren la visita amb la màxima puntuació possible. Nou de cada deu entrevistats valora amb les màximes valoracions el manteniment dels jardins i espais exteriors de Raixa.

Aurora Ribot, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, ha destacat que «podem afirmar que aquest ha estat el primer any de la nova etapa de Raixa. El Departament és molt optimista respecte al futur de la finca pública, que s’ha de convertir en un referent ambiental, cultural i patrimonial de Mallorca».

«La valoració general d’aquest any per a Raixa és molt positiva. A diferència d'altres espais comparables, la finca pública de Raixa és utilitzada majoritàriament per residents a Mallorca. Aquest fet ens confirma que anam pel bon camí i que la ciutadania entén que la finca pública és seva i així la fa servir» ha afegit la consellera Ribot.

Per la seva banda, Inmaculada Férriz, directora insular de Medi Ambient, ha explicat que, entre d’altres projectes, es treballarà en la «recuperació de l’antic olivar de Raixa, la recuperació de l’antic jardí dels tarongers així com la intervenció sobre el camí d’accés a Raixa. L’objectiu de la Direcció Insular és promocionar Raixa com espai referent de l’educació ambiental i també per a activitats culturals i familiars».

Projectes destacats

  • Refugi per a senderistes: el futur refugi disposarà de 50 places i estarà ubicat a les antigues cases de l’amo. El refugi formarà part de la xarxa de refugis de la Ruta de Pedra en Sec.
  • Escola de Margers: centre de formació, perquè hi tengui la seu la futura Escola de Margers de Mallorca, un espai per formar-se i donar continuïtat a aquesta tècnica, qualificada per la UNESCO com a patrimoni mundial immaterial.
  • Memorial: per recordar i reivindicar les víctimes de la violència masclista. El primer espai físic permanent dedicat a les víctimes mortals de la violència de gènere a Mallorca.
  • Centre serra de Tramuntana: el projecte de renovació del centre serveix per conèixer millor els 20 municipis que integren la Serra i presentar noves possibilitats per visitar-la, amb informació dels itineraris i llocs que es poden visitar.

Per a més informació, consultau la Memòria Anual de Gestió de Raixa aquí.