Menú
CA

Totes les notícies

Obertura de la tafona de la finca de Raixa al públic

Obertura de la tafona de la finca de Raixa al públic

(23/07/2018)

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i el director insular de Relacions Institucionals i Presidència, Marc A. Herrera, han visitat avui la tafona de la Finca de Raixa, després de la finalització de la restauració de la teulada. Una actuació molt necessària i que ha permés reobrir aquest espai a les visites i recuperar part del nostre patrimoni.

Ja es pot visitar la tafona després de dos mesos de feina per recuperar la teulada amb les tècniques originals i uns anys de romandre tancada per seguretat per l'estat de la coberta. De fet, just després de comprar la finca el 2002, ja es va plantejar un projecte per millorar-ne la teulada.


Les obres de substitució de la coberta de la tafona de Raixa es van iniciar a mitjans de maig, el contracte es va aprovar per 165.117,51 euros i que, finalment, les obres es van adjudicar per un total de 121.499,48 euros.


Les tasques de millora van començar amb la retirada de les teules per avaluar-ne l’estat i poder tornar a utilitzar les mateixes. També es va retirar la uralita present a bona part de la coberta.


La recuperació de la coberta de la tafona i, en el futur, de l’espai i dels elements interiors esdevé una fita important per al Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca ja que són elements característics de les finques de muntanya i mostradors d’un model identificador d’una economia rural basada en l’aprofitament dels recursos naturals. Amb tot, el patrimoni etnològic associat al cultiu de l’olivera suposa un dels elements definidors del paisatge cultural de la serra de Tramuntana.


"Després d'aquesta intervenció, que s'ha intentat que sigui el més findedigna a la construcció original i tradicional, la tafona ja està preparada per obrir-se al públic. Les persones que vinguin aquest divendres a Nits d'Estiu a Raixa a veure Peccatum ja podran visitar-la." ha declarat Jurado durant la visita.

La tafona és un dels elements més característics de Raixa. És un espai proper a les cases on s’elaborava oli, element bàsic de l’economia rural mallorquina fins no fa gaires dècades. S’hi accedeix a través d’una rampa que era útil per als animals que feien feina en el procés de premsatge de l’oliva. És un espai de planta rectangular, d’un sol vessant i de gran altura, com exigeixen les instal·lacions d’interior. Es conserva la biga de tafona, la premsa, la caldera, el trull i el dipòsit de pedra. La botiga d’oli, complementària a la tafona, té un accés directe des de la clastra principal i s’ubica a la planta baixa de la crugia del nord. En aquest espai, amb sòtil de volta de canó, es guardava l’oli. Jurado ha assegurat que la següent passa serà restaurar la maquinària de la tafona per tal que els visitants puguin veure com es produïa oli a Mallorca. Una mostra més de la intenció del departament de Jesús Jurado per convertir Raixa en un projecte cultural i patrimonial més enllà de les visites a la finca.