Menú
CA

Totes les notícies

Comencen les obres de la teulada de la tafona de Raixa

Comencen les obres de la teulada de la tafona de Raixa

(03/04/2018)

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i el director insular de Relacions Institucionals i Presidència, Marc A. Herrera, han visitat avui les obres de restauració de la teulada de la tafona. Una actuació molt necessària que permetrà reobrir aquest espai a les visites i recuperar part del nostre patrimoni.

Des de fa uns anys la tafona roman tancada al públic per motius de seguretat per l’estat de la coberta. De fet, just després de comprar la finca el 2002, ja es va plantejar un projecte per millorar-ne la teulada.


A mitjan mes de març de 2018 varen començar les obres de substitució de la coberta de la tafona de Raixa. Aquestes tasques tindran un termini d’execució d’aproximadament tres mesos. El contracte de substitució de la coberta de Raixa es va aprovar per 165.117,51 euros i, finalment, les obres s’han adjudicat per un total de 121.499,48 euros.Les tasques de millora han començat amb la retirada de les teules per avaluar-ne l’estat i poder tornar a utilitzar les mateixes. Així mateix, ben aviat es disposarà d’autorització per retirar la uralita present a bona part de la coberta. És un material d’amiant que requereix una manipulació i un tractament especials. Una vegada destapada la coberta es posaran les bigues noves i la coberta es cobrirà amb teules.


La recuperació de la coberta de la tafona i, en el futur, de l’espai i dels elements interiors esdevé una fita important per al Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca ja que són elements característics de les finques de muntanya i mostradors d’un model identificador d’una economia rural basada en l’aprofitament dels recursos naturals. Amb tot, el patrimoni etnològic associat al cultiu de l’olivera suposa un dels elements definidors del paisatge cultural de la serra de Tramuntana.

La tafona és un dels elements més característics de Raixa. És un espai proper a les cases on s’elaborava oli, element bàsic de l’economia rural mallorquina fins no fa gaires dècades. S’hi accedeix a través d’una rampa que era útil per als animals que feien feina en el procés de premsatge de l’oliva. És un espai de planta rectangular, d’un sol vessant i de gran altura, com exigeixen les instal·lacions d’interior. Es conserva la biga de tafona, la premsa, la caldera, el trull i el dipòsit de pedra. La botiga d’oli, complementària a la tafona, té un accés directe des de la clastra principal i s’ubica a la planta baixa de la crugia del nord. En aquest espai, amb sòtil de volta de canó, es guardava l’oli.