CA

La finca

Més informació

Els jardins

Més informació

Centre Serra Tramuntana

Més informació

Horari d'obertura al públic

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

  • Els grups de  més de 15 persones han d'avisar per telèfon o per correu electrònic abans de venir. Si sou menys de 15 persones podeu venir sense cita prèvia dins de l'horari de'obertura de la finca
  • Els cans (excepte els cans pigall) no poden accedir a les cases ni als jardins històrics de la finca

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Raixa estrena un gual empedrat que travessa el torrent i que s’ha fet amb la tècnica de pedra en sec

Raixa estrena un gual empedrat que travessa el torrent i que s’ha fet amb la tècnica de pedra en sec

(20/07/2024)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

Els margers del Consell de Mallorca han treballat durant sis setmanes en el traçat que formarà part de l’etapa 5 del GR 221

El torrent de la finca pública de Raixa es podrà travessar a partir d’ara per un gual empedrat nou, que han construït els margers del Consell de Mallorca utilitzant la tècnica tradicional de pedra en sec.

En concret, el gual nou està situat devora l’aparcament, al camí que discorr per la finca de Raixa i que formarà part de la variant 5 de la Ruta de Pedra en Sec, GR 221, que en un futur enllaçarà Valldemossa amb el refugi de Tossals Verds.

Les obres han tingut una durada de sis setmanes i la feina artesanal d’instal·lar la pedra en sec ha estat feta per quatre margers del Consell de Mallorca: Joan Riutort, Guillem Palou, Toni Coll i Marc Bestard.

Els margers han utilitzat pedres d’una mida adequada per garantir la resistència del pas de vehicles i consolidar el ferm pel qual haurà de discórrer l’aigua, i evitar així que el curs fluvial n’erosioni l’estructura.

El vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha visitat Raixa per comprovar el resultat final de la feina que «ens ha donat com a resultat un traçat perfectament integrat en el nostre paisatge de la serra de Tramuntana».

«La presència d’aquesta tècnica ancestral de pedra en sec en el nostre entorn natural és la millor garantia per conservar el nostre medi ambient i les nostres tradicions», ha afirmat el conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports.