Menú
CA

La finca

Els jardins

Centre Serra Tramuntana

Horari d'obertura al públic

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

  • Els grups de  més de 15 persones han d'avisar per telèfon o per correu electrònic abans de venir. Si sou menys de 15 persones podeu venir sense cita prèvia dins de l'horari de'obertura de la finca
  • Els cans (excepte els cans pigall) no poden accedir a les cases ni als jardins històrics de la finca

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El Consell de Mallorca ha constituït la Mesa de Batles i Batlesses de la Serra de Tramuntana de la legislatura 2023-2027

El Consell de Mallorca ha constituït la Mesa de Batles i Batlesses de la Serra de Tramuntana de la legislatura 2023-2027

(30/10/2023)

A la Junta Rectora s’ha aprovat l’augment de l’1,7% del pressupost del Consorci Serra de Tramuntana per al 2024

El Consell de Mallorca ha constituït avui la Mesa de Batles i Batlesses de la Serra de Tramuntana d’aquesta legislatura, un organisme en el qual els representants dels ajuntaments fixen les línies i directrius d’actuació d’una política comuna de les diferents corporacions locals i del Consorci Serra de Tramuntana. 

A la Mesa, hi han participat el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, el conseller de Presidència, Antoni Fuster, el director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, i representants dels vint municipis que formen part de la Serra. 

Amb la constitució de la nova Mesa, s’han escollit els nous representants dels batles i batlesses de la Junta Rectora, l’òrgan de govern del Consorci. Per unanimitat, les persones triades han estat el batle d’Esporles, Josep Ferrà, i el batle de Sóller, Miquel Nadal.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha remarcat que «la Serra és un tresor que no només s’ha de protegir, sinó que n’hem de garantir el futur i amb aquest objectiu s’està fent feina. És una prioritat unificar criteris, agilitar les respostes a les necessitats de cada poble de la Serra de Tramuntana, i enfortir i optimitzar la feina conjunta amb ells. D’altra banda, la nova llei de la Serra, consensuada i participada, serà una realitat aquesta legislatura». 

En la mateixa línia, el director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, ha destacat que «una de les nostres prioritats és agilitar els tràmits administratius. S’ha de posar en valor aquest espai natural singular. Una vegada més, faig arribar la meva total disponibilitat a tots els equips municipals, als veïns i a la gent que fa feina a la Serra».  

Augment de l’1,7% del pressupost del Consorci Serra de Tramuntana per al 2024

Després de la Mesa de Batles i Batlesses de la Serra de Tramuntana, s’ha celebrat la primera Junta Rectora de la nova legislatura en la qual s’ha aprovat, per unanimitat, el pressupost del Consorci Serra de Tramuntana per a l’any 2024, que ascendeix a 2.617.280 d’euros, la qual cosa significa un augment de l’1’7% respecte de l’any anterior. 

Aquesta xifra inclou les dues grans línies d’actuacions del Consorci, d’una banda, les subvencions per a particulars, empreses, entitats i ajuntaments i, de l’altra, donar cobertura a les activitats de difusió i promoció dels valors que han fet possible la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial. Entre aquestes partides, destaquen les dedicades a l’educació, amb el programa «Aprenentatge Servei» i a les activitats esportives, amb el programa «Curses a la Serra». A més, per primera vegada es preveu la presència del Consorci a totes les fires dels municipis que conformen la Serra de Tramuntana.