Menú
CA

La finca

Els jardins

Centre Serra Tramuntana

Horari d'obertura al públic

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

  • Els grups de  més de 15 persones han d'avisar per telèfon o per correu electrònic abans de venir. Si sou menys de 15 persones podeu venir sense cita prèvia dins de l'horari de'obertura de la finca
  • Els cans (excepte els cans pigall) no poden accedir a les cases ni als jardins històrics de la finca

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola al voltant d’una clastra d’estil italià.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i els vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El Consell de Mallorca destinarà 2,5 milions el 2024 a mantener finques públiques i refugis

El Consell de Mallorca destinarà 2,5 milions el 2024 a mantener finques públiques i refugis

(07/12/2023)

La partida d'activitats i millora de Medi Ambient s'incrementa un 120 % i el pressupost per a Raixa puja un 54 %

El Departament de Medi Ambient, Medi rural i Esports del Consell de Mallorca destinarà el 2024 un total de 2.486.000 euros (un 4 % més que en l'exercici actual) a la xarxa de refugis dependents de la institució insular i al manteniment de les finques públiques de l'illa.

Aquestes partides, que gestionarà la Direcció Insular de Medi Ambient, es destinaran a noves inversions en els refugis, així com a millorar els jardins de Raixa i de Natzaret, entre altres actuacions.

En concret, creix significativament la partida d'activitats de protecció i millora del Medi Ambient, que passa de 439.000 euros el 2023 a 970.000 per a 2024 (+ 124%), principalment per les inversions previstes en el manteniment dels jardins de Natzaret (90.000 euros), la contractació de serveis d'enginyeria per a l'elaboració de nous projectes (140.000 euros) i la renovació de la flota de vehicles del departament.

Un 19,3 % més per a la xarxa de refugis

Els comptes de Medi Ambient inclouen un increment del 19,3 % en la partida destinada a la millora i explotació de la xarxa de refugis de la institució insular –So n’Amer (Escorca), Tossals Verds (Escorca), Muleta (Port de Sóller), Can Boi (Deià), Pont Romà (Pollença) i Galatzó (Calvià)– amb una capacitat de 332 places. S'eleva de 864.000 euros a 1.032.000 euros, per la despesa corrent i l'increment previst d'usuaris.

Des del departament que dirigeix Pedro Bestard, també es renovarà l'aplicació que gestiona les reserves per facilitar-ne l’ús als usuaris i es reserva una partida de 40.000 euros per a l'adequació de la sala multifuncional del refugi de Galatzó i la construcció de banys addicionals en la instal·lació.

Plaques fotovoltaiques

Un altra de les actuacions que es duran a terme està relacionada amb l'eficiència energètica, mitjançant la millora de la instal·lació fotovoltaica a Tossals Verds i s'incorporaran plaques solars a Galatzó.

Així mateix, els refugis continuaran amb el programa escolar «Una nit a la Serra», en col·laboració amb la Unitat d'Educació Ambiental del departament.
Per part seva, el pressupost destinat a finques públiques pròpies –So n’Amer, Tossals Verds, Son Macip i Coma d’en Vidal-, per a tasques forestals i manteniment de camins, serà de 484.000 euros, i inclou la redacció del projecte d'adequació de La Paloma Blanca per a convertir-lo en un refugi de muntanya, treballs de reparació urgents i la instal·lació del sistema hidràulic de la Coma d’en Vidal (130.000 euros).

Raixa disposarà d'un 54 % més de pressupost

Del pressupost global, Raixa disposarà de 397.000 euros, un 54 % més que en l'exercici actual. Destaca la partida destinada a la millora dels jardins, que ascendeix a 190.000 euros (+ 113 %), mentre que el programa «Nits d’estiu» comptarà amb 50.000 euros (+ 35 %).

En total, el Consell de Mallorca destinarà al Departament de Medi Ambient, Medi rural i Esports un pressupost de 36 milions d'euros per a 2024, en el qual augmenten les dotacions per a noves inversions i es reforcen i milloren els serveis en la xarxa de refugis, el Servei de Caça, Patrimoni Marítim i Esports.