CA

La finca

Més informació

Els jardins

Més informació

Centre Serra Tramuntana

Més informació

HORARI SETMANA SANTA

El Dijous Sant, dia 17 d'abril, obrim de 10 a 15 h.

El Divendres Sant, dia 18 d'abril, la finca romandrà tancada.  

Horari d'obertura al públic

De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h. Dilluns, diumenges i la resta de festius, tancat.

  • Els grups de  més de 15 persones han d'avisar per telèfon o per correu electrònic abans de venir. Si sou menys de 15 persones podeu venir sense cita prèvia dins de l'horari de'obertura de la finca
  • Els cans (excepte els cans pigall) no poden accedir a les cases ni als jardins històrics de la finca

La finca

La finca de Raixa és una bella possessió situada al municipi de Bunyola.

Els jardins que l'envolten, la seva monumental escalinata, el gran safareig i les vistes panoràmiques que regala al visitant la converteixen en una aturada ineludible.

Els jardins

Raixa és famosa sobretot pels jardins que envolten la casa i s’estenen pel coster de sa Muntanyeta. A la part baixa es troba l’hort, el jardí dels Tarongers, el jardí de la Galeria, amb un brollador central, i el jardí d’Entrada amb un petit estany.

Un element interessant del conjunt és la portalada d’entrada construïda el 1898 que llueix l’escut del comte Ramon Despuig i Fortuny qui va vendre Raixa a l’empresari Antoni Jaume l’any 1910.

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El Consell de Mallorca acull una trobada europea de formació per fomentar l'ús de la tècnica de pedra en sec

El Consell de Mallorca acull una trobada europea de formació per fomentar l'ús de la tècnica de pedra en sec

(03/04/2025)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

En el marc del programa «Erasmus+», el departament de Medi Ambient ha organitzat sessions formatives d'experts locals per explicar als socis comunitaris els mètodes d'aprenentatge dels margers

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, lidera la trobada europea de pedra en sec, que se celebra des d'avui fins dissabte que ve, 5 d'abril, a l'illa, en el qual participen tres socis de l'àrea mediterrània: França, Grècia i Croàcia.

La iniciativa s'emmarca en el projecte «Le Carrefour européen du Savoir-faire donis Pays de Pierre Sèche», cofinançat per la UE en el marc del programa «Erasmus+». L'objectiu del projecte és preservar i fomentar l'ús de la tècnica constructiva de pedra en sec, reconeguda per la Unesco com a patrimoni immaterial des de 2018, així com desenvolupar noves habilitats i mètodes innovadors d'aprenentatge.

La participació del Departament de Medi Ambient en aquest programa servirà per millorar les activitats formatives relacionades amb la tècnica de pedra en sec dirigides a persones adultes.

La trobada ha arrencat aquest dijous amb un acte de benvinguda a càrrec del director insular de Medi Ambient, Luis Rubí, en la seu del seu departament, qui ha destacat «la rellevància que té aquest ofici artesanal a Mallorca, ja que les construccions de pedra en sec representen un gran valor patrimonial i cultural de l'illa i formen part del paisatge característic de la serra de Tramuntana. Aquests murs i edificacions representen la vida rural i agrícola mallorquina del passat».

«És per això que estam potenciant programes de formació bàsica dirigits a diferents àmbits de la població, per contribuir a l'ús de la bones pràctiques constructives, perquè tenguin una continuïtat i puguem mantenir aquest patrimoni cultural tan arrelat a Mallorca», ha explicat el director insular de Medi Ambient en el discurs de benvinguda.

Taller i seminari de formació amb la participació d'experts locals

Els socis del projecte s'han traslladat aquest dijous fins a la finca pública Raixa, on ha tingut lloc un taller de reconstrucció d'un mur de bancal (marge), amb una sessió pràctica impartida per formadors i margers del Consell de Mallorca. D'aquesta manera, els participants europeus han pogut conèixer in situ com s'ensenya a col·locar pedres i altres aspectes culturals i ambientals relacionats amb la construcció de pedra en sec a Mallorca.

El projecte europeu continua aquest divendres amb activitats programades per la Unitat de Pedra en Sec del Consell de Mallorca. Així, està prevista una visita de camp en la finca pública de So n’Amer per il·lustrar aspectes de la tècnica constructiva de pedra en sec i una sessió de sala en Raixa, per difondre el projecte, la proposta de formació generada pel aquest i donar l'oportunitat d'obrir un debat entre participants locals i d'altres regions europees.

La trobada culmina el dissabte, compartint amb els participants europeus una sessió del curs d'iniciació a la construcció de marges, que 15 aprenents locals fan a Raixa des del 21 de març.