Menú
CA

Centre Serra Tramuntana

Centre Serra Tramuntana

Presenta la finca i la serra de Tramuntana com a nuclis claus per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre el valor i els potencials d'un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Aquest centre es va inaugurar l’octubre de 2021 i va ser dissenyat per l’estudi de l’arquitecte Dani Freixes amb un estil que retorna la possessió a les seves arrels amb la recuperació d’elements etnològics i una al·lusió a la seva història. 

La visita al Centre Serra Tramuntana s'estructura en 9 sales que narren els motius i la importància de la declaració de la Unesco. D'aquesta manera hi ha espai pels 20 municipis que la conformen, per les tradicions, per la seva gent, per la natura i per tots els elements que la fan única, les possessions, la pedra en sec i la gestió de l’aigua.   

Horari d'atenció al públic:

  • De dimarts a dissabte de 10 h a 15 h.
  • Dilluns, diumenges i festius, tancat.

Espai Collidores

L'Espai Collidores al Centre Serra Tramuntana Patrimoni Mundial en agraïment a totes les dones collidores per tota la feina feta en els mesos més freds de l'any per preservar la Serra que ara és Patrimoni Mundial. Aquest reconeixement és per a totes les dones de la generació de les collidores per tot el que han aportat i continuen aportant perquè aquest sigui un món millor i en concret a les collidores per ser un exemple de sororitat abans que aquesta paraula fos coneguda.

El Consell de Mallorca va atorgar a les collidores la medalla d'Honor i Gratitud 2021, en agraïment a la seva aportació a l'economia domèstica de moltes cases amb pocs recursos, a l'economia illenca, a la lluita per la igualtat, al nostre patrimoni i a la preservació de la serra de Tramuntana, que es pot trobar exposada a la sala. Com també els 352 noms de les collidores localitzades pel Consell de Mallorca i un panell explicatiu de la seva història.


 

«Collint testimonis»

«Collint testimonis» és un projecte audiovisual que s'ha realitzat en els municipis de Campanet, Valldemossa, Bunyola, Puigpunyent, Sóller i Fornalutx. El resultat han estat sis vídeos en els quals s'han recollit els testimonis de 57 collidores d'oliva de la Serra.

A cada vídeo podreu conèixer qui són les dones que han participat en aquest projecte i escoltar el seu testimoni a través de la peça audiovisual que recull les entrevistes de cada localitat.

Projecte «Collint testimonis»

Vídeos

Collidores Bunyola
Collidores Campanet
Collidores Fornalutx
Collidores Puigpunyent
Collidores Sóller
Collidores Valldemossa